Norsk Flagg InnholdKilder

Angrepet på Bergen Festning
Forspill

Hjem 
E-post:

webmaster@9april1940.org    Med torpedobåt ved Kvarven den 9. april 1940
     

Torpedobåten "Brand" var kommet til Bergen fra Fedje, der den var stasjonert. Fartøyet skulle foreta kjelereparasjon, og arbeidet skulle starte den 9. april 1940.

Den 8. april om ettermiddagen ble det gitt vanlig landlov, og man hadde ikke akkurat noe større tiltro til det man hadde lest i avisen om at en større tysk flåtestyrke var på vei nordover.

Ved midnatt begynte ting å skje. Bil bre rekvirert og man begynte å kjøre rundt til mannskapets privatadresser. Bekreftelsen var kommet. De tyske flåtestyrkers mål var Norge.

Situasjonens alvor tror jeg neppe gikk opp før torpedobåten "Brand" sammen med ubåten B6 seg ut fra Marineholmen kl 01 den 9 april.

"Brand" skulle gå til Kvarven og ligge der som forsterkning for torpedobatteriene. Den kom til Kvarven ca 01:30. Ingen ting var å se, og alt var ganske naturlig, bortsett fra at fyrlys var slukket. Ventetiden ble lang og skymringen øket. for å få bedre utsyn utover mot Knarrevik, rundet man Kvarven og la seg til i Skålevikbukten. Mellom 03:30 og 04 observerte man en rungende koloss som kom sigende innover. Ikke lenge etter spilte kanonene på Hellen og Kvarven opp. Nedslagene på sjøen kunne sees, og det tyske skipet morset mot Kvarven, men løsnet ikke skudd. Det ble liggende litt utenfor Kvarven. Skipet var den tyske krysser "Königsberg". "Königsberg" og "Brand" ble liggende med bredsiden mot hverandre i en avstand av ca 5-600 meter. "Brand" hadde begge torpedoene utsvinget og rettet mot "Königsberg". Minøren ombord i "Brand" syntes antakelig at ventetiden for avfyring ble for lang og spurte skipssjefen om han ikke skulle fyre, men denne svarte benektende.

Fly var nå kommet til og tok seg av Hellen Festning og "Königsberg" seg forbi Kvarven, dreide rundt og la seg i Gravdalsbukten. "Brand" fikk av en tysk landgangsbåt beskjed om å gå til BMV Laksevåg og legge seg. Her lå den til 10 april. Da kom tyskerne og hentet mestedelen av mannskapene, som ble internert.

o.E.Siden ble sist endret
Lørdag, 25-Jan-2003

webmaster@9april1940.org